Politiikkaa

 


Vaasan KD osaston paikallissihteerinä olen toiminut parikymmentä vuotta. 

Lähdin mukaan kristilliseen politiikkaan 16-vuotiaana.

Tällä hetkellä olen jäsen Pohjanmaan Liiton suomenkielisessä kulttuurilautakunnassa sekä varajäsen kaupungin vammaisneuvostossa ja tarkastuslautakunnassa. 

Yhdeksän ajatustani hyvinvoivasta Vaasasta ja Pohjanmaasta:

1.Kristillinen ihmiskäsitys

Jokaisen ihmisen tulisi saada kokea, että hänen oman elämänsä kutsuun on mahdollisuus, että hän on tärkeä ja ainutlaatuinen. Jokaisen ihmisarvo on sama.

2.Oikeudenmukaisuus

Oikeudenmukainen yhteiskunta on se, joka tarjoaa mahdollisuuksia, kannustaa ja on armollinen, antaen sen toisenkin mahdollisuuden. Yhteiskunta, jossa on myötätuntoa ja ymmärrystä, kuplaantuu ja segregoituu heikommin. Se on meidän kaikkien yhteinen etu.

3.Perhe, yksilö ja yhteisö

Nämä asiat käytännössä näkyvät erityisesti tukena perheille, lapsille ja nuorille, ja kaikkena ennaltaehkäisevänä toimintana ja palveluina, jotka edistävät yksilön turvallista kasvua ja perheiden eheyttä.

Yhteisöllisyyttä kaupungissa ja hyvinvointialueella edistävät myös yhdistykset ja kaikki ruohonjuurityö, joka luo kohtaamisia, ja siten hyvinvointia ja onnellisuutta.

4.Koulua läpi elämän

Tasa-arvoinen koulutus on osa kaupungin ja alueenkin menestystä. Elinikäinen oppiminen, oppisopimukset, ”kisällioppiminen”, ja yrittäjyysajattelu joka kulkee läpi koko koulutussektorin, ovat minusta tärkeää. Koulun tulee olla turvallinen paikka, jossa jokainen saa tarvitsemansa tuen. Myös silloin, kun on oppimisvaikeuksia. Koulujen kevätjuhlissa Suvivirsi saa raikua, se on osa suomalaista kulttuuri-dna:ta.

5.Seniorit

Seniorikansalaisista ei saa puhua tilasto-ongelmana. Ikäihmisten liikkuvuutta, sosiaalista hyvinvointia ja mahdollista myöhempääkin kotona asumista, tai yhteisöllistä asumista, tulee tukea. Seniorin tulee päästä helposti palveluiden piiriin, myös kun ne ovat digitaalisia. On sydämen sivistystä huolehtia yhteiskunnan vanhimmista.

6.Byrokratia

Byrokratia hyvinvointialueilla ei tuota hyvinvointia. Taloudelliset resurssit tulee ohjata kansalaisten palveluihin ja hoivaan, ei hallintoon. Puoluetuet hyvinvointialueella tulee lakkauttaa.

7.Kulttuuri ja kirjasto

Säästöpaineet ovat lisänneet kaupungin museoiden ja muun kulttuurielämän näivettämistä viime vuosina. En pidä tätä viisaana. Kulttuuri on kaupungille selkeä vetovoimatekijä. Kulttuuri lisää kansalaisten hyvinvointia. Lähikirjastot tulee säilyttää, vähintäänkin omatoimikirjastoina. Lukeminen on sivistyksen kivijalka ja luo tärkeää henkistä pääomaa.

8. Liike on lääke

Liikkumattomuus tuo mukanaan monia kansanterveystauteja, jotka kuormittavat hyvinvointialueen budjettia. Kuntalaisia tulee kannustaa löytämään oma soveltuva liikuntamuoto, oli se sitten rentouttava kävely, keppijumppa, pyörätuolitanssi tai jopa kilpaurheilu. Päihteettömyys ja terveet elämäntavat tuovat jokaiselle iloa ja elämänhalua. Tämä auttaa tutkitusti myös mielenterveyden haasteissa.

9.Yritykset

Hyvinvoinnin pohja Vaasassakin ovat yritykset. Ne tarjoavat työtä, luovat kasvua - ja maksavat kaupungille yhteisöveroja. Työn ja erityisesti yritteliäisyyden kannustamiseen tulee rohkaista. Kaupungin talouden tasapainottaminen ei onnistu ilman talouden kasvua, jota yritykset tarjoavat.

 

 

 

 


Kommentit