Mitä on kauneus?

 

Olen ollut vuosia koukussa Say Yes to the Dress (USA) -tv-sarjaan. 

Sarjassa morsiamet etsivät New Yorkin parhaimmassa häävaatetusliikkeessä parasta mahdollista mekkoa hääpäiväksi, apunaan mitä mainioimmat suunnittelijat ja vaatettajat. Ja kaunein ja soveltuvin puku löytyy miltei aina! 

Morsiamet ovat yleensä myös itse kauniita katsella. Kauneimmat morsiamet mielestäni eivät ole ne, joilla on kallein puku, pisimmät kynnet tai eniten irtolisäkkeitä hiuksissa. Vaatimattomuuskin voi kaunistaa. Se käy myös hyvin ilmi ohjelmassa, ja se tekee sarjasta kiinnostavan.

Mikä lopulta on kaunista?

Kauneus on mielestäni sopusointua ja sävyisyyttä ihmisessä. Kaunis ihminen on sinut itsensä kanssa. Kauneuteen kuuluu viisaus, ja taidollisuus käyttää sitä. Kaunista on huomioida toiset.

Jumala ei vaikutu ihmisen ulkokuoresta. Hän ei välitä siitä lainkaan. "Herra ei katso niin kuin ihminen. Ihminen katsoo ulkokuorta, mutta Herra näkee sydämeen." (I Sam. 16:7)

Lempikirjani Raamatussa pikkutyttönä oli Esterin kirja, jossa juutalainen orpotyttö nousee kauneuskilpailun mittelöistä suoraan Persian hoviin ja kuninkaan vaimoksi. Hän ei ylpisty, vaan viisaudellaan mm. estää kansanmurhan. 

Ester oli rohkea ja neuvokas. Hän muisti juurensa palatsin loiston keskellä. Esterillä oli sydämen sivistystä kaiken ulkoisen kauneuden lisäksi.

Oheinen morsiamen kuva on vuoden 1959 ruotsalaisen Femina-lehden kansikuva.


Kommentit